Få saker gjorda

Vanliga frågor och svar

 • När blir Windows 10 tillgängligt?

  -

  Det är tillgängligt nu! Uppgradera i dag. Du hittar mer information under fliken "Uppgradera".

 • Vad behöver jag veta om Windows 10-uppgraderingen?

  +

  Microsoft kommer att göra Windows 10 tillgängligt som en kostnadsfri uppgradering för kvalificerade Windows 7-, Windows 8.1- och Windows Phone 8.1-enheter. Den kommer att finnas tillgänglig från och med 29 juli 2015.

  Du har tillgång till den kostnadsfria uppgraderingen under ett år från det att Windows 10 görs tillgängligt. När du väl gjort uppgradering får du tillgång till Windows 10 på enheten utan kostnad.

 • Kostar det verkligen inget att uppgradera?

  +

  Nej, det är kostnadsfritt. Det är en fullständig version av Windows, inte en utvärderings- eller introduktionsversion. Erbjudandet gäller under en begränsad tid: du har tillgång till den kostnadsfria uppgraderingen under ett år från det att Windows 10 görs tillgängligt.

 • Vilka enheter är kvalificerade för den kostnadsfria uppgraderingen?

  +

  De enda som krävs är att a) din enhet är kompatibel och att Windows Update aktiverats, och b) du kör ett äkta Windows 7 Service Pack 1 (SP1) eller Windows 8.1 (Update).

  Windows 10 är utformat för att köras på Windows 7- och Windows 8.1-datorer. Det innebär att din enhet sannolikt är kompatibel och kan köra Windows 10.1 Du hittar mer information under fliken "Uppgradera" där du kan söka efter din enhet och hitta mer detaljerad information.

  Du hittar fullständiga specifikationer här

 • Kan jag uppgradera till Windows 10 om jag köper en ny dator i dag?

  +

  Ja, nya kvalificerade datorer kan köra Windows 10. Windows 10 är utformad för att vara kompatibel med de bärbara datorer, surfplattor och stationära datorer med Windows 8.1 som finns ute nu. Det kan vara så att vissa Windows 10-funktioner inte finns tillgängliga på alla enheter. Du hittar mer information under fliken "Uppgradera" där du kan söka efter din enhet och hitta mer detaljerad information.

 • Hur lång tid tar det att installera uppgraderingen?

  +

  Utgå ifrån att det tar ungefär en halvtimme. Med nyare enheter kanske det bara tar 20 minuter medan det kan ta över en timme för äldre enheter.

 • Vad är appen Skaffa Windows 10?

  +

  Skaffa Windows 10 är en app från Microsoft som är utformad för att underlätta uppgraderingsprocessen. Den kontrollerar att din enhet är kompatibel och reserverar din kostnadsfria uppgradering; den innehåller även information om de olika Windows 10-funktionerna.

 • Varför har jag inte appen Skaffa Windows 10?

  +

  Om Skaffa Windows 10-appen inte visas på din dator (den ska visas som en Windows-ikon i systemfältet längst ned till höger på skärmen) kan det bero på att:

  1. Enheten inte kör åtminstone Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 Update.
  2. Windows Update är inaktiverad eller inte inställd på att ta emot uppdateringar automatiskt.
  3. Du har blockerat eller avinstallerat den nödvändiga Windows Update-funktionen.
  4. Enheten inte kör ett äkta Windows.

  Om du kör Windows Update och installerar tillgängliga uppdateringar ska det lösa de tre första problemen.

  Du kan enkelt kontrollera din dators kompatibilitet genom att klicka på ikonen för Skaffa Windows 10-appen i systemfältet. Funktionen gör att du enkelt kan kontrollera din dators kompatibilitet om du vill göra det.

  Om din enhet hanteras som en del av ett skol- eller företagsnätverk kontaktar du IT-avdelningen för att uppgradera till Windows 10.

 • Har Enterprise-kunder tillgång till den kostnadsfria Windows 10-uppgraderingen?

  +

  För Enterprise-kunder med volymlicensiering och aktiv SA (Software Assurance) ingår uppgradering till Windows 10 Enterprise utanför detta uppgraderingserbjudande.

 • Får jag alla funktioner i Windows 10 när jag uppgraderat?

  +

  För vissa Windows 10-funktioner krävs avancerad maskinvara och alla funktioner och tjänster finns inte tillgängliga på alla enheter och inte heller i alla regioner. Cortana är till exempel2 inte tillgänglig i alla regioner.

  Gå till sidan Specifications för mer information.

  Under fliken “Uppgradera” kan du söka efter just din enhet och hitta specifik information.

 • Kommer mina enheter och appar att fungera tillsammans med Windows 10?

  +

  Windows 10 är utformad för att vara kompatibel med de flesta Windows 7- och Windows 8.1-enheter så det är högst sannolikt att din enhet är kompatibel.

  • För mer information om din/dina specifika enhet och appar kan du använda Skaffa Windows 10-appen och göra en kompatibilitetskontroll. Klicka på menyn i det övre vänstra hörnet i appen och välj “Testa din dator” eller “Din dator har det som krävs.” Detta visar eventuella kompatibilitetsproblem och rekommenderar en lösning; även om vi inte har information för alla appar och enheter så ger det dig en övergripande lista över alla kända potentiella kompatibilitetsproblem.
  • För vissa Windows 10-funktioner krävs avancerad maskinvara och alla funktioner och tjänster finns inte tillgängliga på alla enheter och inte heller i alla regioner. Cortana är till exempel2 inte tillgänglig i alla regioner.
  • Under fliken “Uppgradera” kan du söka efter just din enhet och hitta specifik information.
 • Vilken version av Windows ingår i den kostnadsfria uppgraderingen?

  +

  När du uppgraderar kommer du fortfarande att ha samma Windows-versioner. Till exempel uppgraderas Windows 7 Home Premium till Windows 10 Home.

  Windows 7*

  Från utgåva Till utgåva
  Windows 7 Starter
  Windows 7 Home Basic
  Windows 7 Home Premium
  Windows 10 Home
  Windows 7 Professional
  Windows 7 Ultimate
  Windows 10 Pro

  Windows 8**

  Från utgåva Till utgåva
  Windows Phone 8.1**** Windows 10 Mobile
  Windows 8.1*** Windows 10 Home
  Windows 8.1 Pro
  Windows 8.1 Pro for Students
  Windows 10 Pro

  N- och KN-versioner följer uppgraderingsmönstret för den överordnade versionen (t.ex. Windows 7 Pro N-uppgraderingar till Windows 10 Pro).

  Vissa versioner är undantagna: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise och Windows RT/RT 8.1. För volymlicensieringskunder med aktiv SA (Software Assurance) ingår uppgradering till Windows 10 Enterprise utanför detta erbjudande.

 • Kommer Windows Media Center finnas tillgängligt i Windows 10?

  +

  Windows Media Center är inte en del av Windows 10 och kommer inte att finnas tillgängligt efter att du uppgraderat till Windows 10. Om du använder Windows Media Center kommer vi under uppgraderingen göra dig uppmärksam om att Windows Media Center inte finns tillgängligt i Windows 10. Vi vet att vissa användare använder Windows Media Center för att spela DVD-filmer och ger dem därför tillgång till en kostnadsfri app för DVD-uppspelning i Windows 10.